poniedziałek, 16 stycznia 2012

DOLEGLIWOŚCI W CIĄŻY



Jak radzić sobie z dolegliwościami w ciąży?

Autorem artykułu jest N.D.


Prawie każdą ciężarną kobietę dotykają w czasie dziewięciu miesięcy oczekiwania na dziecko specyficzne dolegliwości związane za zmianami w funkcjonowaniu organizmu. Nudności, wymioty, zaparcia i zgaga, a do tego żylaki potrafią uprzykrzyć życie nawet najbardziej odpornej osobie. Można jednak na każdą z tych przykrości znaleźć sposób.

Kiedy męczą nudności i wymioty,
należy złagodzić charakter spożywanych posiłków i zrezygnować z ciężkostrawnych potraw, dań smażonych na głębokim tłuszczu, ostrych przypraw i wyszukanych smakowych połączeń. Poproś kogoś o pomoc w gotowaniu w ciągu pierwszych tygodni po poczęciu, bo będzie ci trudno wytrzymać w kuchni. Może ci przeszkadzać nawet zapach jedzenia, więc przestaw się na posiłki o neutralnej woni i smaku. Bezpośrednio przy mdłościach ulgę przynosi przegryzienie suchego wafla przed wstaniem z łóżka i włączenie do diety w ciąży świeżego imbiru, z którego można przyrządzać napary – jest on naturalnym środkiem przeciwwymiotnym. Pomocnym może się okazać także napar z majeranku. Pamiętaj, żeby pić dopiero pół godziny po spożyciu większego posiłku. Przy wymiotach uzupełniaj naturalnymi produktami niedobory witamin i elektrolitów.

Kiedy pali zgaga,
najlepiej odstawić słodycze lub znacznie zmniejszyć ich ilość, cukier bowiem nasila produkcje kwasów w żołądku. Nie poleca się także spożywania bardzo gorących, tłustych i pikantnych potraw. Powinnaś jeść często, ale mniejszymi porcjami i nie w pozycji leżącej. Po skończonym posiłku nie kładź się od razu, kolację najlepiej przygotuj dwie godziny przed pójściem do łóżka. Śpij z lekko uniesioną głową. Zgaga związana jest z uciskiem powiększonej macicy na narządy jamy brzusznej, poza tym w ciąży zwiększa się także kwasowość żołądka. Dlatego w tym przypadku także zbawienny może okazać się majeranek, który naturalnie reguluje pracę narządów i wpływa na zachowanie fizjologicznych ilości kwasów.

Kiedy doskwierają zaparcia,
dodaj do swoich potraw zwiększoną dawkę błonnika. Zawierają go świeże warzywa, świeże i suszone owoce, pieczywo ciemne, kasze oraz otręby pszenne. Unikaj produktów, które prowadzą do zaparć, jak czekolada, kawa czy mocna herbata. Przyjmuj dużo płynów, szczególnie dobrze działa szklanka wody z miodem, wypita najlepiej jeszcze przed porannym posiłkiem. Namoczone otręby i śliwki suszone, to naturalne regulatory wypróżnień, możesz spożywać je jako przekąskę między posiłkami lub oprzeć na nich pierwszy posiłek w ciągu dnia. Wszystkie porady dla kobiet w ciąży, związane z dietą, zwracają uwagę na to, by nie stosować herbatek przeczyszczających ani leków wypróżniających – ich działanie może być zbyt silne i w skrajnym przypadku wywołać akcję porodową.

Kiedy na nogach pojawiają się żylaki,
zacznij używać rajstop przeciwżylakowych albo opasek z bandaża elastycznego. Smaruj obrzęknięte miejsca maścią z nagietka lub wyciągiem z kasztanowca. Stosuj chłodne kąpiele i okłady. Pamiętaj o odpoczynku, a także o gimnastyce. W ramach profilaktyki wprowadź do swojej diety witaminy E, B6, C, krzem oraz błonnik. Zrezygnuj z noszenia podkolanówek i skarpet z mocnym ściągaczem. Nie bierz gorących kąpieli, w zamian za to pod koniec czynności pielęgnacyjnych polej nogi zimną wodą. Nie siadaj z nogą na nogę, niepotrzebnie obciąża to duże naczynia krwionośne. Kontroluj swoją wagę – im więcej dodatkowych kilogramów przybierzesz w ciąży, tym łatwiej nabawisz się żylaków i ciężej będzie ci wrócić do formy po porodzie.

--- Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz